5 заповідей рекрутера

17070

5 заповідей рекрутера

Як не підірвати довіру замовника та кандидатів і професійно виконувати свою роботу? Ділимось п’ятьма ключовими принципами, яких має обов’язково дотримуватись рекрутер.

Неупередженість

Рекрутер повинен зберігати об’єктивність. Його першочергове завдання — знайти відповіді на питання, чи буде кандидат ефективний на конкретній посаді та чи підходить він роботодавцю ціннісно і особистісно. Рекрутер завжди має пам’ятати, що він підбирає співробітників замовнику, а не собі. Він у жодному разі не повинен пропускати кандидата через свою систему цінностей і має керуватися виключно потребами компанії-замовника.

Чесність

Обов’язок рекрутера — чесно розповісти кандидатові про реальний стан речей у компанії, можливі складнощі та підводні камені. Якщо він про якісь речі не знає або не має права про них сказати — краще взагалі нічого не говорити. Брехати — не лише неетично, але й безглуздо. Заманивши неправдами кандидата, ви все одно рано чи пізно його втратите, а разом з ним — довіру, гроші та час.

Порядність

Часто рекрутерам закидають те, що вони переманюють кадри, а термін хедхантинг вживається як негативне поняття. 

Ми переконані: якщо вашим людям добре в компанії, якщо у них гідні умови і є можливості для самореалізації, вони не підуть від вас, навіть якщо їх будуть переманювати.

Інша справа — якщо мова йде про переманювання співробітників у власних клієнтів. Це абсолютне табу, яке, на жаль, на нашому ринку нерідко порушують.

Повага до замовника та кандидатів

У певному сенсі рекрутер знаходиться між молотом і ковадлом: з одного боку він має враховувати і відстоювати інтереси свого клієнта, з іншого —  дотримуватися інтересів кандидата. Якщо кандидат з якихось причин не підійшов клієнту, це ще не привід списувати його з рахунків і залишати без зворотного зв’язку.

Конфіденційність

Тут все просто: рекрутер може розповідати кандидатам тільки про те, що дозволяє розголошувати клієнт. Якщо ж рекрутер дізнається про кандидата щось специфічне, що може вплинути на його роботу на посаді — про це варто повідомити клієнту, дуже м’яко і дипломатично.

поділиться